Eines del GERC- INFORMACIÓ PER PACIENTS
CANVIS TERAPÈUTICS DE L'ESTIL DE VIDA
Una bona alimentació contribueix al control dels Factors de Risc Vascular (Lipids, diabetes, HTA, obesitat…) i millora la salut en global.
La Dieta Mediterrània ha demostrat disminuir en uns 30% el risc vascular (Predimed)(1), (2).
Es caracteritza per un consum elevat de fruita, verdura, llegums, fruita seca, oli d'oliva extra verge, cereals integrals i un consum moderat de carn i peix.
El més important es treballar per uns hàbits i patrons alimentaris saludables. Una pauta molt senzilla és el plat del GERC (3)(similar al plat de Harvard recolzat per molta bibliografia) (4) en que dividim el plat en 3 sectors: 50% de verdures i hortalisses, 25% de proteïna saludable i 25% de hidrat de carboni complexe. Aigua com la principal hidratació, oli d'oliva extra verge com a greix principal i fruita de postres.
Recomanacións Alimentàries: (5)
1-Augmentar el consum de fruita i verdura, seleccionant les de temporada
2-Prioritzar la proteïna vegetal (llegums, fruits secs, tofu…) i la proteïna baixa en greix (peix, marisc, ous i carn blanca).
3-Peix. Es pot consumir a diari. Es recomana limitar el marisc a 3 cops/setmana i evitar els peixos fumats o en salaó.
4-Carn. De forma habitual carn blanca: gall d'indi, aus i conill. restringir a màxim 2 cops per setmana les carns vermelles i estan desaconsellades les carns processades i embotits.
5-Làctics. Llet i iogurs millor desnatats. Limitar els làctics ensucrats, nates i formatges curats.
6-Els cereals i els seus derivats, pasta o pa, es poden consumir de forma diària. Substitueix els cereals refinats per cereals integrals
7-Llegum. Almenys uns 2-3 cops per setmana
8-Es recomana consumir fruita seca diàriament (30-40g) millor en cru que torrada i evitar la salada.
9-Olis. Preferiblement oli d'oliva verge. Evitar greixos "trans" i mantegues.
10.Utilitzar tècniques culinàries senzilles (forn, planxa, vapor, bullit, papillota, wok, microones,…)
Bibliografia
(1)-Estruch R, et al. Primary prevention of cardiovascular disease with a Mediterranian diet. N Engl J Med.2013; 368:1279-90
(2)-Rees K et al, Mediterranean-stule diet for the primaty and secundary prevention of cardiovascular disese. Cochrane Database Syst Rev 2019;3:CD009825
(3)- Llargues E, 2010 GERC http://gercvallesoriental.blogspot.com/p/eines-del-gerc.html
(4)-Harvard TH Chan School of Public Health. Healthy Eating Plate and Healthy Eating Pyramid. 2018
(5)- Massana L, Soler C. Guia clínica sobre el maneig de les dislipèmies per la prevenció cardiovascular. Xarxa d'Unitats de Lípids i Arteriosclerosi de Catalunya.
https://lipilipidsxula.wixsite.com/website/services-
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada