Eines del GERC- INFORMACIÓ PER PACIENTS

EL PLAT DEL GERC


CANVIS TERAPÈUTICS DE L'ESTIL DE VIDA

ALIMENTACIÓ: 


Una bona alimentació contribueix al control dels Factors de Risc Vascular (Lipids, diabetes, HTA, obesitat…) i millora la salut en global.


La Dieta Mediterrània ha demostrat disminuir en uns 30% el risc vascular (Predimed)(1), (2).

Es caracteritza per un consum elevat de fruita, verdura, llegums, fruita seca, oli d'oliva extra verge, cereals integrals i un consum moderat de carn i peix.

El més important es treballar per uns hàbits i patrons alimentaris saludables. Una pauta molt senzilla és el plat del GERC (3)(similar al plat de Harvard recolzat per molta bibliografia) (4) en que dividim el plat en 3 sectors: 50% de verdures i hortalisses, 25% de proteïna saludable i 25% de hidrat de carboni complexe. Aigua com la principal hidratació, oli d'oliva extra verge com a greix principal i fruita de postres.


Recomanacións Alimentàries: (5)

1-Augmentar el consum de fruita i verdura, seleccionant les de temporada

2-Prioritzar la proteïna vegetal (llegums, fruits secs, tofu…) i la proteïna baixa en greix (peix, marisc, ous i carn blanca).

3-Peix. Es pot consumir a diari. Es recomana limitar el marisc a 3 cops/setmana i evitar els peixos fumats o en salaó.

4-Carn. De forma habitual carn blanca: gall d'indi, aus i conill. restringir a màxim 2 cops per setmana les carns vermelles i estan desaconsellades les carns processades i embotits.

5-Làctics. Llet i iogurs millor desnatats. Limitar els làctics ensucrats, nates i formatges curats.

6-Els cereals i els seus derivats, pasta o pa, es poden consumir de forma diària. Substitueix els cereals refinats per cereals integrals

7-Llegum. Almenys uns 2-3 cops per setmana

8-Es recomana consumir fruita seca diàriament (30-40g) millor en cru que torrada i evitar la salada.

9-Olis. Preferiblement oli d'oliva verge. Evitar greixos "trans" i mantegues.

10.Utilitzar tècniques culinàries senzilles (forn, planxa, vapor, bullit, papillota, wok, microones,…)


Bibliografia

(1)-Estruch R, et al. Primary prevention of cardiovascular disease with a Mediterranian diet. N Engl J Med.2013; 368:1279-90


(2)-Rees K et al, Mediterranean-stule diet for the primaty and secundary prevention of cardiovascular disese. Cochrane Database Syst Rev 2019;3:CD009825


(3)- Llargues E,  2010 GERC  http://gercvallesoriental.blogspot.com/p/eines-del-gerc.html


(4)-Harvard TH Chan School of Public Health. Healthy Eating Plate and Healthy Eating Pyramid. 2018 


(5)- Massana L, Soler C. Guia clínica sobre el maneig de les dislipèmies per la prevenció cardiovascular. Xarxa d'Unitats de Lípids i Arteriosclerosi de Catalunya. 

https://lipilipidsxula.wixsite.com/website/services-










AUTO-MESURA CORRECTA DE LA TENSIÓ ARTERIAL:






Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Títols dels treballs i Projectes presentats al GERC 2018

Pòsters GERC 2018