ITB


L’índex turmell braç(ITB) és la prova no invasiva gold standard per detectar la arteriopatia perifèrica, tot i ser una prova relativament senzilla, requereix experiència per part de qui la realitza per evitar errors de diagnòstic. En aquest sentit, han aparegut nous dispositius al mercat per tal de mesurar l’ITB de forma automàtica i evitar els biaix interobservadors, tot i així, l’ús d’aquests dispositius no està mancat de controvèrsia, ja que existeixen diversos estudis en el que s’analitza si realment és podria substituir pels oscil·lòmetres automàtics, l’ecodoppler en la mesura de l’ITB, i els resultats varien d’un estudi a altre en funció del dispositiu comparat i la població d’estudi.
En les últimes jornades del GERC es va presentar en format pòster les conclusions d’un estudi realitzat a una població del Vallès Oriental, concretament a la població de Parets del Vallès, en la que es comparaven dos aparells automàtics (Watch BP Office TWIN200ABI i MESI ABPIMDD) amb la forma tradicional mitjançant sonda doppler per realitzar l’ITB.
La conclusió de l’estudi era que aquests aparells no podien substituir el mètode tradicional.
Tota aquesta informació és pot ampliar a l’article científic que es va publicar a la revista Atenció Primària Pràctica al gener de 2019. Per tal de compartir el coneixem, sent l’ITB una de les proves que formen part de la nostra pràctica diària i la relació de l’arteriopatia perifèrica amb el risc cardiovascular, i tractant-se d’un estudi del nostre àmbit, us deixem l’enllaç (és un article Open Acces).
Raya R, Martínez N, Cayuelas F, Pera G, García Y. Comparación de dos oscilométros automáticos vs el método tradicional con sonda Doppler en la determinación del índice tobillo brazo. Aten Prim Pract 2019;1(1):3-8. https://doi.org/10.1016/j.appr.2018.10.001

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Blog de receptes de cuina Cardiosaludable

Títols dels treballs i Projectes presentats al GERC 2018